Centrum poskytuje péči pacientům a je také aktivní ve své vědecko-výzkumné činnosti.

Vnímání látek z prostředí zajišťuje čich, chuť a vjemy z trojklaného nervu neboli trigeminu. Všechny tři systémy, tedy čich, chuť a trigeminus, spolu úzce spolupracují především při konzumaci potravin.

Čich slouží k rozpoznání vůně nebo zápachu, který se vyskytuje v okolním prostředí. Funkce čichu má vztah k příjmu stravy.    Pachové látky pronikají k čichové sliznici nejen nosními vchody, ale také z úst a hltanu přes nosohltan do dutiny nosní. Důležitou úlohu hraje čich v rozpoznání nebezpečí ze zevního prostředí (únik plynu, požár, zkažená strava) a v neposlední řadě se čich podílí na sociální komunikaci.  Chuť slouží k rozeznání sladké, slané, hořké, kyselé a umami. Trojklaný nerv slouží k rozpoznání textury (zda je strava hladká, hrubá) a zda obsahuje dráždivou nebo pálivou složku (např. chilli).

Poruchy čichu a chuti jsou spojeny s mnoha nemocemi. Zhoršení čichové funkce může způsobit  onemocnění nosu a vedlejších dutin, virová onemocnění (včetně COVID 19), stavy po úrazu hlavy, ale také např. neurologická onemocnění (Parkinsonova nemoc).

Poruchy chuti mohou vzniknout při   onemocnění ledvin nebo jater, při radioterapii (ozařování oblasti hlavy a krku). Mohou být také spojeny s nežádoucími účinky léčiv. Vnímání chuti významně ovlivňuje složení stravy. U pacientů s vysokým krevním tlakem byla prokázána nižší citlivost ke slané. U pacientů s cukrovkou bylo prokázáno zhoršení chuti, především pro sladkou.

Onemocnění COVID postihuje především čich, u části pacientů pak i chuť.

 

 

                                 

Rozšířit fotografii: 
false