Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

dsc_7483upra_191852.jpg

Objednávání pacientů do poradny na telefonním čísle +420 466 015 306 v objednacích hodinách pondělí–pátek od 9.00 do 15.00 hodin.

Základní informace o fungování chuti

Chuť slouží k rozeznání sladké, slané, hořké, kyselé a umami. Poruchy chuti dělíme na centrální a periferní. Částečnou ztrátu chuti si často nemocný neuvědomuje. Důsledkem je nadměrný přísun cukru, soli a dochucovadel.

Poruchy chuti dělíme na centrální a periferní. Příčinou může být poškození vlastního chuťového epitelu, slizniční změny, změny kvality a množství sliny. Systémovou příčinu může být např. nedostatek vitamínů a minerálů (nejč. B2, B12, vit A, zinek, železo), interní onemocnění a polékové poruchy. Neuronální poruchy chuti vznikají v důsledku obrny některého z hlavových nervů. Příkladem může být zánětlivé postižení (zejm. záněty mající původ v uchu, neurotropní infekce).Centréní poruchy mohou být cévní, nádorové, neurodegenerativní nebo úrazové etiologie.