Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance


Stanovení normálních hodnot nového testu vyšetření chuti (TASENS) u zdravé populace

Poskytovatel: Univerzita Pardubice
Program: Vnitřní granty FZS
Období realizace: 01.03.23 - 28.02.25
Pracoviště: Fakulta zdravotnických studií - Katedra ošetřovatelství
Hlavní řešitel: Vodička Jan
Spoluřešitelé: Brothánková Pavlína
Popis:
Projekt navazuje na dokončený TAČR GAMA2 projekt TP01010012 - 02/002, 03/004 (2020?2022) Vyšetření chuti v době epidemie COVID s využitím telemedicíny. V rámci tohoto grantu bylo provedeno pilotní šetření metodou taste strips, která je standardně užívaná k vyšetření chuti (Landis, 2009; Liu, 2020). Vyrobili jsme k tomuto účelu speciální velikost filtračních papírů impregnovaných roztoky s chuťovou kvalitou, určených také pro vyšetření samotným pacientem. Byla navázána spolupráce s FEI a FCHT UPCE. Byla vytvořena aplikace k testování chuti, která umožňuje i vyšetření samotným pacientem a unikátní nosné médium pro nanášené chuťové roztoky, které přineslo zcela nové možnosti ve vyšetření. Novou metodou bylo dosud vyšetřeno přes 200 osob. Metodika testování byla přednesena v ČR i na zahraničních stážích.