Změny chuti u seniorů a jejich souvislost s podvýživou
Poskytovatel: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Program: Rakousko - AKTION
Období realizace: 01.07.23 - 31.12.23
Pracoviště:
Fakulta zdravotnických studií - Katedra ošetřovatelství
Hlavní řešitel: Blanař VítSpoluřešitelé: Pospíchal Jan | Chrástecká Marie
Popis:
Stárnutí je důležitým faktorem, který ovlivňuje vnímání chuti. Poruchy chuti mají potenciál výrazně snížit kvalitu života a mohou mít vliv na podvýživu. K dispozici jsou studie popisující podíl chuťových změn na malnutrici, ale stále neexistuje konsenzus o závažnosti zhoršeného vnímání chuti v souvislosti s podvýživou u seniorů. Cílem projektu je 1) provést pilotní studii s cílem otestovat proveditelnost nové suché metody hodnocení chuti (TASENS), 2) uspořádat workshop a předat znalosti o hodnocení chuti, a 3) nastavit metodiku a připravit materiály pro společné scoping review zaměřené na hodnocení chuti a výživy u seniorů.
Stárnutí je důležitým faktorem, který ovlivňuje vnímání chuti. Poruchy chuti mají potenciál výrazně snížit kvalitu života a mohou mít vliv na podvýživu. K dispozici jsou studie popisující podíl chuťových změn na malnutrici, ale stále neexistuje konsenzus o závažnosti zhoršeného vnímání chuti v souvislosti s podvýživou u seniorů. Cílem projektu je 1) provést pilotní studii s cílem otestovat proveditelnost nové suché metody hodnocení chuti (TASENS), 2) uspořádat workshop a předat znalosti o hodnocení chuti, a 3) nastavit metodiku a připravit materiály pro společné scoping review zaměřené na hodnocení chuti a výživy u seniorů.