Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Vláknina
Autoři: Grofová Zuzana
Rok: 2009
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Medicína pro praxi
Název nakladatele: SOLEN, s. r. o.
Místo vydání: Olomouc
Strana od-do: 206-208
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Vláknina Vláknina je velmi důležitá součást naší stravy, které člověk původně konzumoval značné množství. V průběhu věků svou stravu od vlákniny čistil, nyní se k jejímu požívání opět vrací pro její blahodárné účinky. Vlákninu tvoří nevstřebatelné sacharidy pocházející z rostlin. Jedná se o některé polysacharidy a oligosacharidy, které nelze v zažívacím traktu člověka rozštěpit. Působením střevních bakterií lze vlákninu fermentovat. Krátké mastné kyseliny, které tímto způsobem vznikají, mohou být energeticky využity v játrech. Vláknina reguluje činnost střevní a příznivě ovlivňuje celkový zdravotní stav. Je přidávána i do mnohých přípravků enterální výživy. vláknina;krátké mastné kyseliny;regulace střevní činnosti
eng Fiber A fiber is a very important part of our nutrition that used to be consumed in big amounts. Men tried to remove a fiber from their food through ages. Currently we return to a fiber because of its benefits. The fiber is created by undigestible saccharides of a plant origin. In the human digestive tractus these polysaccharides and oligosaccharides cannot be splitted and absorbed. The fiber can be however fermentated by gut bacteria with short chain fatty acids as products that can be utilised as a fuel in a liver. The fiber is able to regulate gut functions and to bring benefits to our overall health status. It is addded also to many kinds of enteral formulas. fiber;short chain fatty acids;gut functions regulation