Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Výživa při obezitě
Autoři: Grofová Zuzana
Rok: 2009
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Medicína pro praxi
Název nakladatele: SOLEN, s. r. o.
Místo vydání: Olomouc
Strana od-do: 97-99
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Výživa při obezitě Obezita je definována jako zmnožení tukové tkáně s následných vzestupem indexu tělesné hmotnosti (BMI, body mass index). Vzniká pozitivní energetickou bilancí. Při hubnutí je třeba nastolit negativní energetickou bilanci, a to zvýšením výdeje pohybovou aktivitou a snížením příjmu energie ve stravě. Výživa hraje při léčbě obezity základní roli. Důležitý je pravidelný režim jídla i příjmu tekutin, konzumace potravin s nízkou energetickou denzitou, zvýšení příjmu nízkotučných bílkovin a omezení celkového příjmu tuků, zejména živočišných. obezita;pozitivní a negativní energetická bilance;svalová hmota;potraviny s vysokou a nízkou energetickou denzitou
eng Nutrition in obesity Obesity is defined as an excessively high amount of adipose tissue resulting in an increased body mass index (BMI). It results from a positive energy balance. Loosing weight requires a negative energy balance achievable by increasing energy expenditure through physical activity and reducing energy intake through diet. Nutrition play a crucial role in obesity treatment. Regular food and drink intake, consumption of low energy-density foods, increased intake of low-fat proteins, and restricted total intake of fats (,mainly animal fats) are all essential. obesity;positive and negative ennergy balance;muscle mass;high and low energy-density foods