Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Mastné kyseliny
Autoři: Kala Grofová Zuzana
Rok: 2010
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Medicína pro praxi
Strana od-do: 388-390
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Mastné kyseliny Mastné kyseliny tvoří hlavní součást lipidů, resp. tuků. Jsou zdrojem energie pro organismus. Mají funkce strukturální. Jsou prekursory důležitých látek, například prostaglandinů a dalších signálních molekul. Jejich dodávka je nutná pro správný vývoj centrálního nervového systému. Správný poměr omega –3 a omega – 6 polynesaturovaných mastných kyselin ve výživě napomůže přeladit systémový zánětlivý proces a snížit úroveň zánětu v organismu. Zvýšení příjmu potravin, které jsou zdroji omega – 3 mastných kyselin, zejména mořských ryb, a omezení příjmu saturovaných tuků, transmastných kyselin a nadměrné konzumace omega – 6 mastných kyselin, je opatření vedoucí jednoznačně ke zlepšení zdraví a je dostupné každému. lipidy;neutrální tuk;mastné kyseliny;mastné kyseliny omega- 3 a omega – 6
eng Fatty Acids Fatty acids represent the main component of lipids, resp. fats. They are very important energy resources for the whole body. They have structural roles and are precursors for other important molecules, e.g. prostaglandins and different signal molecules. Their supply is essential for a good development of a central nervous system. The correct ratio omega – 3 to omega – 6 polyunsaturated fatty acids in our nutrition help to attenuate the systemic inflammatory reaction. The increased intake of food containing omega – 3 fatty acids, especially sea fish, and restriction of saturated fatty acids, trans-fatty acids and aggravated consumption of omega – 6 fatty acids have been the right approach leading to our health improvement which is generally feasible. lipids; neutral fat; fatty acids; omega – 3, omega – 6 fatty acids