Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Hodnocení vlivu zátěže stravou na polykání u pacientů s diagnózou myasthenia gravis: vyšetření polykací funkce sestrou.
Autoři: Stehlíková Adéla | Mandysová Petra | Ehler Edvard
Rok: 2011
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Profese on-line
Název nakladatele: Profesní odborová unie zdravotnických pracovníků Čech, Moravy a Slezska
Místo vydání: Brno
Strana od-do: 22-26
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Hodnocení vlivu zátěže stravou na polykání u pacientů s diagnózou myasthenia gravis: vyšetření polykací funkce sestrou. Cíl: Cílem šetření bylo zhodnotit vliv zátěže (konzumace 30 kousků chleba) na schopnost polykání u pacientů s dříve diagnostikovanou myasthenia gravis (MG) a tím také zjistit, zda se u těchto pacientů objeví polykací potíže při konzumaci stravy či zda jsou terapií dobře kompenzováni. Metody: Do souboru bylo zařazeno 28 pacientů dispenzarizovaných na neurologické klinice krajské nemocnice. Bylo provedeno fyzikální vyšetření (FV) polykací funkce, které obsahovalo 33 položek včetně zkoušky polykání zahuštěné a nezahuštěné tekutiny. Toto FV bylo po zátěži (po konzumaci 30 kousků chleba) zopakováno a výsledky obou vyšetření byly porovnány. Výsledky: Z hodnocených 33 položek FV došlo po zátěži stravou ke změně v 11 položkách. U všech 28 pacientů byla tato změna statisticky nevýznamná (na hladině významnosti ? = 0,1). Závěr: Výsledky prokázaly, že vliv zátěže stravou nevedl k významné změně v polykací funkci pacientů s diagnózou MG. V tomto ohledu byli terapií dobře kompenzováni. dysfagie; fyzikální vyšetření; instrumentální vyšetření; myasthenia gravis; polykací funkce; zátěž stravou
eng Evaluation of the impact of food load on swallowing in patients with myasthenia gravis: an assessment of the swallowing function by the nurse Aim: The aim of the study was to evaluate the effect of food load (the consumption of 30 pieces of bread) on the swallowing ability in patients with previously diagnosed myasthenia gravis (MG) and by doing so, to also determine whether these patients developed impaired swallowing during food consumption or whether they were well compensated by therapy. Methods: The research sample included 28 patients followed up at the neurology clinic of a regional hospital. A physical assessment of the swallowing function was performed, including 33 items as well as a thickened and un-thickened fluid test. This physical assessment was repeated after the load (after the consumption of 30 pieces of bread), and the results of both assessments were compared. Results: Out of the studied 33 physical assessment items, 11 changed after the load. In all 28 patients, this change was not statistically significant (at the ? = 0.1 level). Conclusion: The results indicated that the effect of the load did not lead to any significant changes in the swallowing function of patients with MG. In this respect, they were well compensated by therapy. dysphagia; physical assessment; instrumental assessment; myasthenia gravis; swallowing function; food load