Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Subjektivně pociťované potíže při polykání: výzkumné šetření pomocí nástroje EAT-10
Autoři: Vejrostová Hana | Pánková Jana | Mandysová Petra | Škvrňáková Jana
Rok: 2012
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Profese on-line
Název nakladatele: Profesní odborová unie zdravotnických pracovníků Čech, Moravy a Slezska
Místo vydání: Brno
Strana od-do: 31-34
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Subjektivně pociťované potíže při polykání: výzkumné šetření pomocí nástroje EAT-10 Cíl: Cílem šetření bylo zjistit četnost subjektivně pociťovaných potíží s polykací funkcí mezi klienty sociálních zařízení následné péče za pomoci zahraničního nástroje nazvaného Dotazník o přijímání potravy (Eating Assessment Tool, EAT-10). Dalším cílem bylo zjistit časovou zátěž spojenou s administrací tohoto nástroje v praxi. Metody: Nástroj EAT-10 byl přeložen do češtiny a v pretestu byla ověřena jeho srozumitelnost. Poté byl nástroj, pomocí rozhovoru, použit v 5 sociálních zařízeních následné péče. Před dotazováním byl proveden screening kognitivních funkcí za pomoci testu Mini-Cog, který sloužil k vyřazení klientů s nedostatečnou kognitivní funkcí z dalšího testování. Výsledky:Do studie bylo zařazeno 117 respondentů ve věku 65 let a výše, z nichž 104 úspěšně prošlo testem Mini-Cog. Více než polovina z nich (58) uvádí polykací potíže. K použití nástroje EAT-10 bylo u 1 respondenta potřeba cca 4–5 minut. Závěr: Klienti sociálních zařízení následné péče často subjektivně vnímali polýkání jako problematické. Nástroj EAT-10 lze použít při získávání základních údajů o polykání u těchto klientů. EAT-10; kašel; Mini-Cog; polykací potíže; příjem potravy
eng SUBJECTIVELY PERCEIVED DIFFICULTIES WITH SWALLOWING: A RESEARCH STUDY USING THE EAT-10 TOOL Aim: The aim of the study was to determine the frequency of subjectively perceived swallowing difficulties in clients of social institutions providing after-care, using a foreign instrument called Eating Assessment Tool ­(EAT-10). Another aim was to identify the amount of time required to administer the tool in practice. Methods: The tool EAT-10 was translated into Czech and its comprehensibility was verified in a pre-test. Finally, it was employed in interviews in five social institutions providing after-care. Before the respondents were interviewed, they were screened for cognitive functions via the Mini-Cog test, which was used to exclude from further testing those respondents who had insufficient cognitive function. Results:117 respondents aged 65 and above were enrolled in the study, 104 of whom were successful on the Mini-Cog test. More than half of them (58) reported swallowing difficulties. It took approximately 4–5 minutes to complete the EAT-10 tool with one patient. Conclusion: Subjectively perceived swallowing difficulties are a frequent problem in clients of social institutions providing after-care. The EAT-10 tool can be used to obtain basic swallowing data in these clients. EAT-10, cough, Mini-Cog, swallowing difficulties, food intake EAT-10; cough; Mini-Cog; swallowing difficulties; food intake