Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Subjektivní hodnocení polykací funkce u seniorů: využití zahraničního nástroje EAT-10
Autoři: Petržílková Kateřina | Mandysová Petra | Škvrňáková Jana | Ehler Edvard
Rok: 2012
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Kontakt
Název nakladatele: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Místo vydání: České Budějovice
Strana od-do: 261-268
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Subjektivní hodnocení polykací funkce u seniorů: využití zahraničního nástroje EAT-10 Potíže s polykáním jsou častým a potenciálně závažným problémem. I když se dysfagie vyskytuje v každém věkovém období, prevalence u seniorů je podstatně vyšší (Roy et al., 2007, p. 858–865). Vzhledem ke stárnutí populace (Český statistický úřad, 2009) můžeme předpokládat, že zvyšováním průměrného věku se bude výskyt poruch polykání také neustále zvyšovat. Při diagnostice dysfagie se získávají jednak objektivní data na základě vyšetření pacienta, ale zároveň je vhodné se opírat i o data subjektivní, která jsou zjišťována při rozhovoru. Lze přitom využít nástroj Eating Assessment Tool (EAT-10) (Belafsky et al., 2008, p. 919–924). Cílem této studie bylo tento nástroj vyzkoušet na dostupném vzorku seniorů, zjistit u nich četnost výskytu subjektivně pociťovaných potíží s polykáním a popsat míru jejich závažnosti. Jednalo se o seniory ve věku nad 65 let v 5 zařízeních zdravotnické a sociální péče v Libereckém kraji. Byl využit zmíněný nástroj EAT-10, který je složen z deseti položek zaměřených na subjektivní posouzení existence potíží s polykáním. Zjišťována byla četnost daných obtíží a míra jejich závažnosti. Podmínkou pro zařazení seniora do šetření bylo úspěšné splnění testu kognitivních funkcí – Mini-Cog (Borson et al., 2006, p. 349–355) a podepsání informovaného souhlasu. Vzorek tvořilo celkem 124 respondentů ve věku nad 65 let. Výzkumným šetřením bylo zjištěno, že celkem 51 (41 %) respondentů pociťovalo subjektivní potíže při polykání; 31 dotazovaných (25 %) mělo celkové skóre dle nástroje EAT-10 ≥3 body (přičemž maximální možné skóre je 40 bodů). Průměrná míra závažnosti subjektivně pociťovaných problémů při polykání dosáhla u jednotlivých položek hodnoty 1,5–2,42 bodu (0 = žádný problém, 4 = velký problém). dysfagie; EAT-10; screening poruch polykání; subjektivní hodnocení
eng Subjective assessment of the swallowing function in seniors: Use of the foreign tool EAT-10 Difficulties in swallowing are a frequent and potentially severe problem. Dysphagia can be encountered in any period of life, but the prevalence is essentially higher in seniors (Roy et al., 2007, p. 858–865). Due to the population aging (Czech Statistical Office, 2009), it is to expect that the occurrence of swallowing disorders will ever be increased with increasing the average life span. In the dysphagia diagnostics, on the one hand, objective data resulting from the patient examination are obtained, but it is also suitable to consider subjective data, which are accumulated in the course of interviews. The Eating Assessment Tool (EAT-10) (Belafsky et al., 2008, p. 919–924) may be used for this purpose. The target of the study presented here was to test the tool in an available sample of seniors, to determine the rate of occurrence of subjectively observed problems in swallowing and to describe the measure of their importance. These were seniors over 65 years of age from institutions of the health and social care in the Liberec Region. The mentioned tool EAT-10 consisting of ten items focused on the subjective assessment of the existence of problems in swallowing was employed. The rate of the problems and measure of their importance were determined. The condition for including the senior into the examination was successful completing of testing cognitive functions – Mini-Cog (Borson et al., 2006, p. 349–355) and signing the informed consent. The sample included 124 respondents over 65 years of age. The research examination revealed that total of 51 (41%) of respondents felt subjective difficulties in swallowing; 31 (25%) of respondents had the total score according to the tool EAT-10 ≥3 points (the maximum possible score being of 40 points). The average measure of the importance of subjectively considered problems in swallowing, as obtained in particular items, was of 1.5–2.42 points (0 = no problem, 4 = major problem). dysphagia; EAT-10; screening of swallowing difficulties; subjective assessment