Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

An analysis of subjective assessment of swallowing function in older adults using the EAT-10 questionnaire
Autoři: Mandysová Petra | Petržílková Kateřina | Škvrňáková Jana | Ehler Edvard
Rok: 2014
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Central European Journal of Nursing and Midwifery
Název nakladatele: Ostravská univerzita v Ostravě
Místo vydání: Ostrava
Strana od-do: 72-77
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Analýza subjektivního hodnocení polykací funkce u senior pomocí dotazníku EAT-10 Cílem bylo provést detailní analýzu vztahů mezi jednotlivými položkami dotazníku EAT-10, za použití již drive získaných dat. Šetření se zúčastnilo 160 seniorů z Libereckého kraje, kteří ohodnotili svoje polykání pomocí 10položkového nástroje EAT-10. Vztah mezi položkami byl zkoumán pomocí Kendallova koeficientu tau b. Kromě jednoho případu byly vztahy mezi položkami statisticky významné (p-value < 0.01). Velmi těsný vztah vykázaly "emocionální" položky a některé "fyzické" položky. Je možné, že některé položky v dotazníku EAT-10 jsou duplicitní a je otázkou, zda se jedná o vhodný nástroj pro subjektivní hodnocení polykací funkce. dysfagie; EAT-10; polykací funkce; senioři; subjektivní hodnocení
eng An analysis of subjective assessment of swallowing function in older adults using the EAT-10 questionnaire Aim: In 2011, a study was carried out focusing on the prevalence and degree of subjective swallowing difficulties in older adults. The aim was to extend this scrutiny and using the already existing data, to conduct a comprehensive analysis of relationships between the individual items of the assessment tool. Methods: 160 older adults from 5 institutions of health and social care in the Liberec region participated in the study. They evaluated their swallowing function using the 10-item Eating Assessment Tool (EAT-10). For each item, a scale from 0 (no problem) to 4 points (severe problem) was used. The relationship between any two given items was expressed using the Kendall coefficient τb. Results: In all but one case, the relationships between the items were statistically highly significant (p-value < 0.01). All the obtained values of τb were positive. Very tight relationships existed between "emotional" items (τb > 0.7). Tight relationships also existed between selected physical items (τb > 0.6). The highest number of tight relationships was present for the item concerning stressful swallowing (τb > 0.6 for a relationship with 6 items). Tight relationships were lacking for the item assessing pill swallowing (τb < 0.5 for all relationships). Conclusion: Subjective swallowing difficulties were present in the emotional, functional and physical areas. A very tight relationship existed between several pairs of items and it is possible that in some cases, the tool items are duplicated, i.e. redundant. The question is whether the EAT-10 is a suitable tool for subjective assessment of swallowing. dysphagia; EAT-10; swallowing function; older adults; subjective assessment