Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Criterion validity of the self-report dysphagia assessment tool EAT-10 among neurological patients
Autoři: Mandysová Petra | Fialová Jana | Ehler Edvard | Pellant Arnošt
Rok: 2014
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Central European Journal of Nursing and Midwifery
Název nakladatele: Ostravská univerzita v Ostravě
Místo vydání: Ostrava
Strana od-do: 137-144
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Kriteriální validita sebehodnotícího nástroje EAT-10 u pacientů s neurologickým onemocněním Cílem bylo zjistit kriteriální validitu české verze nástroje Eating Assessment Tool (EAT-10), a to porovnáním s ošetřovatelským nástrojem pro screening poruch polykání Nursing Dysphagia Screening Tool (NDST). Do šetření bylo zapojeno 57 pacientů s neurologickým onemocněním. Jejich polykání bylo posouzeno pomocí nástrojů EAT-10 a NDST. Vztah mezi dichotomizovanými výsledky byl vyjádřen pomocí koeficientu phi (φ). Pro všechna zkoumaná cut-off skóre nástroje EAT-10 byl vztah s NDST negativní. Nejtěsnější vztah byl pro cut-off skóre EAT-10 = 15 bodů (phi = -0.795; p <0.001). Výsledky nejsou důkazem kriteriální validity nástroje EAT-10 pomocí porovnání s NDST. Je doporučen další výzkum týkající se této problematiky. kriteriální validita; dysfagie; EAT-10; screening; polykání
eng Criterion validity of the self-report dysphagia assessment tool EAT-10 among neurological patients Aim: The aim was to study criterion validity of the Czech version of the Eating Assessment Tool (EAT-10) by comparing it with the Nursing Dysphagia Screening Tool (NDST). Moreover, the aim was to compare three items of the EAT-10 that focused on swallowing liquids (EAT3) and solids (EAT4) and on cough while eating (EAT9) with one item of the NDST, the swallow test (NDST8). Design: The design was cross-sectional. Methods: The sample included 57 hospitalized patients with a neurological condition. Their swallowing function was assessed using the EAT-10 and NDST. The relationship between the dichotomized EAT-10 and NDST and the selected items of both tools was expressed using the association coefficient phi (φ). Results: For all the studied EAT-10 cut-off scores, the relationship between the EAT-10 and NDST was negative; it was the strongest for a cut-off score of 15 (phi = -0.795; p <0.001). In all but one case, the relationship between the three items of the EAT-10 and the NDST8 was negative; it was the strongest for EAT3 (cut-off score of 3; phi = -0.701; p < 0.001). Conclusion: The results do not provide evidence for criterion validity of the EAT-10 using the NDST. Further research is recommended. criterion validity; dysphagia; EAT-10; screening; swallowing