Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Vliv celiakie a dodržování bezlepkové diety na život nemocného
Rok: 2019
Druh publikace: ostatní - článek
Název zdroje: Florence
Strana od-do: 15-17
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Vliv celiakie a dodržování bezlepkové diety na život nemocného Celiakie je chronické autoimunitní onemocnění, které je způsobeno nesnášenlivostí lepku. Jednou z možných variant léčby je bezlepková dieta. Nemocný trpící tímto onemocněním, musí dodržovat bezlepkovou dietu a celkově se naučit žít s touto nemocí. I přes značný pokrok, co se týče zvládání tohoto onemocnění, mohou být lidé s celiakií velmi omezeni ve svém životě. Musí myslet na to, kde se mohou stravovat, zda je podávané jídlo opravdu bez lepku a nedošlo ke kontaminaci. Ve chvíli, kdy se rozhodnou cestovat nebo se budou zdržovat mimo domov či místo, kde mají zázemí, musí přemýšlet co si vzít s sebou (máme na mysli především potraviny). I přestože je v dnešní době sortiment již významně širší, je třeba vzít v úvahu také fakt, že dietní strava je ve srovnání s běžným jídlem cenově velmi náročná. bezlepková dieta; celiakie; lepek; potraviny
eng The effect of celiac disease and adherence to a gluten-free diet for the patient's life Celiac disease is a chronic autoimmune disease that is caused by gluten intolerance. One of the possible treatments is gluten-free diet. The patient, suffering from this disease, must keep a gluten-free diet and overall learn to live out with this disease. Even across this progress in disease managing, people with celiac disease may be very limited in their lives. They have to think of where they can eat and whether the meal is truly gluten-free and there is no contamination. In the moment they decide to travel or stay away from their home or a place where they have their base, they have to think about things what to take (we mean food in particular). Even though the assortment is now considerably wider, it is necessary to take on mind the fact that dietary food is very expensive compared to a regular meal. gluten-free diet; celiac disease; gluten; food