Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Dodržovaní standardů nutriční péče u hospitalizovaných pacientů
Rok: 2021
Druh publikace: ostatní - přednáška nebo poster
Strana od-do: nestránkováno
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Dodržovaní standardů nutriční péče u hospitalizovaných pacientů Nedostatečná výživa u hospitalizovaných pacientů může být i ve vyspělých zemích opomíjeným problémem. Prevalence podvýživy u hospitalizovaných pacientů se ve vyspělých zemích pohybuje od 7 % až do 81 % v závislosti na konkrétním oddělení, zemi nebo skupině pacientů. Část z nich s nedostatečnou výživou je v průběhu hospitalizace nerozpoznána a neléčena. Cílem nutriční péče v ošetřovatelství by mělo být udržení zdraví a funkčních schopností pacienta, vytvoření vhodných metabolických podmínek pro jeho léčbu a předcházení vzniku komplikací. Podvýživa je do značné míry preventabilní a je jedním z ošetřovatelských problémů, pro jehož řešení je ideální široké využití screeningu a péče na základě klinických doporučeních postupů (standardů nutriční péče). Současně je také péče o výživu pacientů činností, u které má právě sestra největší možnost ji ovlivnit (například způsobem servírování jídla, příjemnou atmosférou v průběhu jídla, dopomocí, hodnocením výživy, podáváním výživových doplňků a dalším). Opakovaně bylo prokázáno, že nediagnostikovaná nebo neléčená podvýživa, jak ve smyslu energetickém, tak i ve smyslu nedostatku konkrétních složek potravy, vitamínů nebo minerálů prodlužuje hospitalizaci, zpomaluje hojení tkání, zvyšuje výskyt komplikací, zvyšuje mortalitu a zvyšuje náklady na péči o pacienty. Pokud je však podvýživa nebo její riziko včas diagnostikováno a jsou provedeny adekvátní intervence, délka hospitalizace se naopak zkracuje a může dojít k úsporám ve výši až 20 %. Britská organizace NICE (National Institution for Health and Clinical Excellence) dokonce uvádí, že při dodržení jejich klinických doporučených postupů lze ve Velké Británii dosáhnout dokonce 75% úspory prostředků, které se vynakládají na léčbu komplikací spojených s podvýživou. V praxi byla prokázána souvislost mezi dostupnosti klinických standardů a kontrolou jejich dodržování na jedné straně, a mezi správnou dokumentací nutričního rizika u pacientů, adekvátní kontrolou jejich nutričního přijmu a Dodržovaní; standardů; nutriční; péče; hospitalizovaných; pacientů