Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Dysfagie a malnutrice u hospitalizovaných pacientů
Autoři: Blanař Vít | Hödl Manuela | Lohrmann Christa | Amir Yufitriana | Eglseer Doris
Rok: 2021
Druh publikace: ostatní - přednáška nebo poster
Strana od-do: nestránkováno
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Dysfagie a malnutrice u hospitalizovaných pacientů Úvod Malnutrice a dysfagie způsobují při nedostatečné léčbě prodloužení hojení ran, delší dobu hospitalizace, vyšší riziko komplikací nebo vyšší mortalitu. Jejich společná prevalence se pohybuje v rozsahu 3 % - 29 %. Cíl Cílem je upozornit na problém kombinace dysfagie a malnutrice a identifikovat rizikové skupiny pacientů. Metody Sekundární analýza byla provedena na základě dat z Nursing Quality Measurement 2.0 (období 2012 – 2016), každoroční průřezové studie v rakouských zdravotnických zařízeních (nemocnice, LDN). Riziko malnutrice bylo hodnoceno podle MUST (Malnutrition Universal Screening Tool) a dysfagii hodnotily vždy dvě sestry nebo byla informace získána z dokumentace pacienta. Pomocí logistické regrese byly vyhodnoceny faktory významně související s malnutricí a dysfagií. Výsledky Výzkumu se zúčastnilo 237 oddělení s celkovým počtem 17 580 pacientů. Prevalence rizika malnutrice byla 18,9 % (3 321) a prevalence dysfagie 6,6 % (1 155). Statisticky významnou souvislost a nejvyšší OR (Odds Ratio) s rizikem malnutrice měly proměnné: nádorové onemocnění (2,243; 95% CI 1,993 – 2,524), dysfagie (2,157; 95% CI 1,879 – 2,477) a nemoci krve (1,989; 95% CI 1,710 – 2,313). Vyšší riziko vzniku kombinace malnutrice a dysfagie měli pacienti s nádorovým onemocněním (2,038; 95% CI 1,561 – 2,662), cévní mozkovou příhodou (1,782; 95% CI 1,246 – 2,550), mužského pohlaví (1,671; 95% CI 1,330 – 2,099) a s onemocněním dýchací soustavy (1,448; 95% CI 1,105 – 1,899). Závěr Sekundární analýza dat ukázala, že téměř 20 % pacientů má riziko malnutrice a více než 6 % dysfagii bez ohledu na konkrétní oddělení. Včasné odhalení těchto problémů a zahájení intervencí může vést ke zlepšení zdravotního stavu pacientů. Zejména u rizikových skupin (nádorové onemocnění, cévní mozková příhoda, muži, onemocnění dýchací soustavy – včetně orofaryngu) je vhodné provádět screening rizika malnutrice a dysfagie. Příspěvek byl podpořen projektem Interní grantové agentury Univerzity Pardubice SGS_2021_013. Dysfagie; malnutrice; hospitalizovaných; pacientů