Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Intoxikace etylenglykolem
Autoři: Drlík Jakub | Geier Petr | Ehler Edvard
Rok: 2021
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie
Strana od-do: 286-287
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Intoxikace etylenglykolem intoxikace etylenglykolem je zřídka se vyskytujícím závažným stavem. Intoxikace se projevuje nevolností, zvracením, bolestmi hlavy, zmateností, progredující poruchou vědomí i generalizovanými epileptickými záchvaty [1]. Etylenglykol je sladká tekutina a k intoxikaci dochází nejčastěji omylem – záměnou a méně často v rámci suicidálního jednání. Na rozdíl od metabolitů není sám etylenglykol jedovatý [2]. Při zpracování etylenglykolu v metabolizmu vzniká glykolaldehyd (příznaky „opilosti“), kyselina glykolová (rozvoj těžké metabolické acidózy) a kyselina šťavelová (váže vápník a tvoři ostré krystaly poškozující tkáně – zejména proximální tubuly v ledvinách) Intoxikace; etylenglykolem
eng Ethylenglycol poisoning thylene glycol intoxication is a rare serious condition. Intoxication is manifested by nausea, vomiting, headache, confusion, progressive impaired consciousness and generalized seizures [1]. Ethylene glycol is a sweet fluid and intoxication most often occurs by mistake - by confusion and less often in suicidal behavior. Unlike metabolites, ethylene glycol is not itself toxic [2]. Glycoldehyde (symptoms of "intoxication"), glycolic acid (development of severe metabolic acidosis) and oxalic acid (binds calcium and forms sharp crystals damaging tissues - especially proximal tubules in the kidneys) are formed during the processing of ethylene glycol in metabolism. Ethylene; glycol; intoxication