Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Vliv textury filtračního papíru na vyšetření chuti
Autoři: Brothánková Pavlína | Ferancová Lucie | Vodička Jan | Faitlová Hana
Rok: 2022
Druh publikace: ostatní - přednáška nebo poster
Strana od-do: nestránkováno
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Vliv textury filtračního papíru na vyšetření chuti Úvod: Vyšetření chuti není standardně prováděno před výkony na středouší. Ideálním postupem je samovyšetření pacientů, které nezatěžuje personál. Jako první krok k vytvoření takového testu jsme zvolili zhodnocení vlivu textury filtračního papíru a koncentrace roztoku na intenzitu vnímané chuťové kvality a na identifikaci základních chuťových kvalit. Soubor a metodika: Při vyšetření chuti byly použity 3 typy filtračních papírů (jemný, střední, hrubý) velikosti 4 x 7 cm, které byly napuštěny čtyřmi chuťovými kvalitami (slaná, sladká, hořká a kyselá) ve třech odlišných koncentracích. Jedna vyšetřovací sada byla tvořena 36 filtračními papírky. První výzkumný soubor tvořilo 55 osob. Zařazeno bylo 39 zdravých respondentů a 16 osob se zhoršenou chutí. Respondenti přikládali v určeném pořadí 3 filtrační papírky na jazyk a úkolem bylo: 1) označit nejintenzivnější vjem ze tří předložených koncentrací jedné chuťové kvality (jeden typ filtračního papírku, 3 různé koncentrace) 2) označit filtrační papír, na kterém nejintenzivněji vnímali chuťovou kvalitu (koncentrace shodná, 3 typy filtračního papírku). Druhý výzkumný soubor tvořilo 51 osob. Zařazeno bylo 16 zdravých respondentů a 35 osob s onemocněním (24 s onemocněním ucha, 11 osob s jiným onemocněním). Vyšetřovaní přikládali v určeném pořadí filtrační papírky na jazyk s úkolem identifikovat chuťovou kvalitu. Výsledky: Respondenti označili nejintenzivnější chuťový vjem při použití nejsilnější koncentrace roztoku v 59%. Hrubá textura filtračního papíru byla vnímána nejintenzivněji, v 61% odpovědí. Nejlépe byla identifikována chuťová kvalita na hrubém filtračním papíru (35 % správných odpovědí). Zdravé osoby vykazovaly vyšší počet správných odpovědí při identifikaci než osoby nemocné (průměr 33 vs. 26 bodů). Závěr: Textura filtračního papíru hraje roli v určení vnímané intenzity a schopnosti identifikace základních chuťových kvalit. Vliv; textury; filtračního; papíru; vyšetření; chuti