Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Hodnocení svaloviny jako součást nutričního screeningu
Autoři: Blanař Vít | Chrástecká Marie | Pospíchal Jan | Zrubáková Katarína
Rok: 2023
Druh publikace: ostatní - článek ve sborníku
Název zdroje: Ružomberské zdravotnícke dni 2023 - XVII. Ročník
Název nakladatele: VERBUM - vydavateľstvo Katolíckej univerzity
Místo vydání: Ružomberok
Strana od-do: nestránkováno
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Hodnocení svaloviny jako součást nutričního screeningu Úvod: Prevalence rizika malnutrice u dospělých pacientů a variabilita senzitivity a specificity běžných screeningových nástrojů naznačují potřebu přesnějších metod pro hodnocení rizika malnutrice. Hodnocení stavu svaloviny může zlepšit senzitivitu a specificitu nutričního screeningu, a jeho začlenění je doporučováno Global Leadership Initiative on Malnutrition (GLIM). Svalová hmota je klíčovým ukazatelem nutričního stavu i u obézních pacientů. Cíl: Cílem studie bylo porovnat screening rizika malnutrice pomocí měření síly stisku ruky s použitím standardních screeningových nástrojů, jako je MUST, MNA-SF a MEONF-II. Metodika: Studie zahrnovala 75 pacientů na chirurgickém oddělení, interním a na oddělení dlouhodobé léčebné péče. Získaná data zahrnovala věk, pohlaví, váhu, výšku, délku hospitalizace, hlavní lékařskou diagnózu. Nástroje MUST, MNA-SF, a MEONF-II, včetně měření sily stisku ruky (HGS) byly použity k hodnocení rizika malnutrice. Výsledky: Výsledky ukázaly rozdílné kategorizace rizika podvýživy mezi nástroji. MEONF-II a MNA-SF dosáhly podobných výsledků jako MUST, zatímco síla stisku ruky (HGS) měla nižší senzitivitu a specificitu. Shoda mezi HGS a MUST dosáhla 68 %. Diskuze: Výsledky ukazují, že HGS samostatně nemá dostatečnou senzitivitu a specificitu pro screening rizika malnutrice. Avšak jako doplňkový nástroj může odhalit skrytou podvýživu u pacientů, zejména těch s normální váhou nebo nadváhou, kde snížení síly stisku ruky předchází jiným příznakům. Závěr: Měření síly stisku ruky může být užitečné jako doplněk standardních screeningových nástrojů pro riziko malnutrice, ale není vhodné používat ho samostatně. Při použití HGS by měla sestra brát v úvahu případnou přítomnost dalších proměnných které ovlivňují sílu stisku ruky. Nicméně, nástroj HGS může účinně zvýšit záchyt pacientů s rizikem malnutrice. Malnutrice. Nutriční screening. Svalovina. Síla stisku ruky. Riziko podvýživy. Psychometrické vlastnosti. Kvalita péče.
eng Assessment of Muscle Mass as Part of Nutritional Screening Introduction: The prevalence of the risk of malnutrition in adult patients and the variability in the sensitivity and specificity of common screening tools suggest the need for more accurate methods to assess the risk of malnutrition. Assessing muscle mass can enhance the sensitivity and specificity of nutritional screening, and its incorporation is recommended by the Global Leadership Initiative on Malnutrition (GLIM). Muscle mass is a key indicator of nutritional status even in obese patients. Objective: The aim of this study was to compare the screening of malnutrition risk through the measurement of handgrip strength (HGS) with standard screening tools such as MUST, MNA- SF, and MEONF-II. Methods: The study included 75 patients from the surgical, internal, and long-term care departments. The data obtained included age, sex, weight, height, hospitalisation duration, and primary medical diagnosis. The MUST, MNA-SF, and MEONF-II tools, along with the measurements of handgrip strength (HGS), were used to assess the risk of malnutrition. Results: The results showed different categorisations of the risk of malnutrition among the tools. MEONF-II and MNA-SF achieved similar results to MUST, while handgrip strength (HGS) had lower sensitivity and specificity. The agreement between HGS and MUST reached 68%. Discussion: The results indicate that HGS alone does not have sufficient sensitivity and specificity to detect risk of malnutrition. However, as a supplementary tool, it can detect hidden malnutrition in patients, especially those of normal weight or overweight, where a reduction in handgrip strength precedes other symptoms. Conclusion: The measurement of hand grip strength can be useful as a complement to standard screening tools for the risk of malnutrition, but is not suitable for standalone use. When using HGS, the nurse should consider the possible presence of other variables that affect the strength of the hand grip. However, the HGS tool Malnutrition. Nutritional screening. Muscle mass. Hand grip strength. Risk of malnutrition. Psychometric properties. Quality of care.