Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Pacienti s poruchou polykání - je naše péče o pacienty bezpečná a kvalitní?
Rok: 2008
Druh publikace: ostatní - přednáška nebo poster
Název zdroje: Program a sborník abstrakt - III. Pardubické ošetřovatelské dny a III. Celostátní studentská vědecká konference bakalářských a mgr. stud. programů Ošetřovatelství a Specializace ve zdravotnictví
Název nakladatele: Univerzita Pardubice
Místo vydání: Pardubice
Strana od-do: nestránkováno
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Pacienti s poruchou polykání - je naše péče o pacienty bezpečná a kvalitní? U řady diagnóz, zejména v oboru neurologie a ORL, dochází k poruchám polykání. Příkladem je cévní mozková příhoda (CMP), která je v České republice třetí nejčastější příčinou smrti (Filipovský, 2006). Zahraniční literatura udává, že až 65% pacientů s CMP má dysfagii, která u některých z nich může přetrvávat i řadu měsíců (Ramsey et al., 2003). Sestra v mnohých případech tráví s hospitalizovaným pacientem více času než ostatní zdravotničtí pracovníci, a proto je důležité, aby byla schopna toto riziko rozeznat. Metodou jednoduchého screeningu by sestra měla posoudit, zda u pacienta s určitými diagnózami jako je CMP skutečně existují známky potíží s polykáním. Toto ohodnocení pacienta je nutno provést již v akutním stadiu onemocnění, a to před prvním podáním stravy, tekutin nebo léků perorální cestou. V rámci multidisciplinární spolupráce se pak sestra podílí na implementaci opatření, která mají za cíl zajistit co nejbezpečnější příjem výživy. Někteří pacienti mohou přijímat stravu perorální cestou i přes přítomnost určitých potíží při polykání, avšak sestra musí zároveň implementovat opatření k překonání těchto potíží. Správný postup zahrnuje nejen podávání stravy správné konzistence, ale i řadu principů, jimiž se sestra asistující pacientovi při jídle musí řídit, jako je např. určitá úprava prostředí nebo použití správných pomůcek. Přednášející přednese několik způsobů screeningu poruch polykací funkce sestrou, metodu zkoušky polykání vody a pevné stravy. Dále přednášející uvede základní principy ošetřovatelské péče pro zajištění bezpečné konzumace stravy pacientem s dysfagií. Uvedeny budou i příklady ošetřovatelské dokumentace týkající se poruch polykání. V závěru budou vysvětleny způsoby, jakými lze dokumentaci využít ke sběru dat, které umožní dále analyzovat kvalitu péče a identifikovat příležitosti k dalšímu zlepšení péče o pacienta.
eng Patients with dysphagia - is our patient care safe and of high quality? In many conditions, especially in the field of neurology and ENT, patients suffer from impaired swallowing. One example is cerebrovascular accident (CVA), which is, in the Czech Republic, the third most frequent cause of death (Filipovský, 2006). According to foreign sources, up to 65% of patients with CVA have dysphagia, which can, in some patients, persist for several months (Ramsey et al., 2003). In many cases, the nurse spends more time with the hospitalized patients than any other health care worker, and so it is important for the nurse to be able to recognize the above risk factor. Using a simple screening method, the nurse should be able to assess if a patient with certain conditions such as a CVA really has difficulty swallowing. It is necessary to perform this assessment already in the acute stage of the illness, before starting oral intake of food, fluids, or medications. As part of multidiscplinary collaboration, the nurse participates in implementation of measures that aim to ensure the safest method of food intake. Some patients can receive food orally despite the presence of certain swallowing difficulties; however, the nurse must implement measures to overcome such difficulties. The right procedure includes not only giving food of the right consistence but also various principles that the nurse should be guided by during patient meals, such as certain adjustments of the envirionment or using correct aids. Several methods of dysphagia screening by nurses will be outlined, together with a water and solid food swallow test. In addition, basic principles guiding nursing care that aims to esnure safe feeding by patients with dysphagia will be presented. Examples of nursing documentation concerning dysphagia will be presented. Finally, it will be explained how documentation can be used for data collection that will enable an analysis of care and its quality and identification of opportunities for further improvements of patient care. Dysphagia;Cerebrovascular Accident;Impaired Swallowing;Screening