Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Food Returned to the Catering System in the Regional Hospital
Autoři: Grofová Zuzana
Rok: 2007
Druh publikace: článek ve sborníku
Název zdroje: Clinical NUtrition Supplements
Název nakladatele: Elsevier
Místo vydání: Amsterdam
Strana od-do: 112
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Jídlo vracené do stravovacího provozu v krajské nemocnici Cíl: Klinická výživa patří mezi léčebné postupy. Do ošetřovatelských postupů patří sledování příjmu stravy pacientem. Jako nutriční specialisty nás zajímalo, kolik jídla se skutečně vrací do stravovacího provozu z různých oddělení nemocnice. Metoda: Dva nutriční specialisté (lékař a nutriční terapeut) sledovali vracení zbytků z oběda po 10 po sobě jdoucích pracovních dní. Množství vráceného jídla bylo zapisováno do připravených tabulek podle jednotlivých diet. Byla počítána celá porce, polovina porce a čtvrtina porce. Nutriční specialisté stáli u pásové myčky ve stravovacím provozu, kde pracovníci provozu stírají zbytky do barelů. Barely byly denně zváženy. Celkové množství zbytků bylo spočítáno zvlášť pro všechna nemocniční oddělení i pro celou nemocnici. Čísla byla porovnána s množstvím stravy, která byla vydána. Nesledovali jsme oddělení TRN a infekční, protože tam se zbytky likvidují přímo na oddělení v drtičích. Výsledky: Průměrné množství zbytků za každý den bylo 61,5 kg s jedním extrémem 110kg. Průměrné množství vydaných porcí oběda bylo 622 denně (594-644). Vracené jídlo: 30,6% polévky, 24,8% příloh (těstoviny, brambory, rýže, knedlíky, bramborová kaše), 20,2% luštěnin, 12,55% masa, 45% sladkých jídel, 33,6% speciálních diet (včetně výběrů). Pravidelně přicházela velká množství zbytků z následujících oddělení: geriatrie 34,8%, neurologie 29,6%, onkologie 37,8%, chirurgie 38%, dětské oddělení 41,3% a dětská chirurgie 51,4%. Závěr: Množství vracených zbytků bylo překvapivě vysoké. Naše výsledky představují objektivní sledování, které by mělo vést k pečlivějšímu sledování konzumace stravy na odděleních a změně některých diet. Výsledky také podporují myšlenku individuálních režimů, k nimž by měla nutriční péče směřovat. vracené jídlo, speciální diety, klinická výživa
eng Food Returned to the Catering System in the Regional Hospital Rationale: Clinical nutrition belongs to treatment methods. Nursing staff is obliged to follow patients food income. As nutrition specialists we were interested how much food is really returned from the different hospital wards back to the catering system. Methods: Two nutritionists followed up the lunch leftovers for ten consecutive working days. The amount of returned food was documented to prepared tables according to different diets. The whole portion, one half and one quarter of a portion were counted. Nutritionists stood near to the dishwasher. Catering workers put leftovers to barrels. The barrels were weighted each day. Total amount of leftovers was calculated separately for each hospital department and also summed up for the whole hospital. Numbers were compared to the food sent out. Infectious diseases and tuberculosis and respiratory diseases wards were not followed since leftovers were damaged in garbage disposals directly in the particular wards. Results: Mean value for each day was 61,5 kg of leftovers with one extreme of 110 kg. Average number of lunch meal portions was 622 daily (594-644). Returned meal: 30,6% of soup, 24,8% of side dishes (pasta, potatoes, rice, dumplings, mashed potatoes), 20,2% of lentils, 12,55% of meat, 45% of sweet meals, 33,6% of special diets. Regularly high amount of leftovers came from following departments:geriatry 34,8%, neurology 29,6%, oncology 37,8%, surgery 38% and paediatry 41,3% and paediatric surgery 51,4%. Conclusions: The amount of returned leftovers was surprisingly high. Our results represent the objective survey that will lead to more tight control of food consumption at wards and to changes in some diets composition. The results support also the idea of individualised regimens that we have to communicate with both hospital managers and nursing staffs Clinical Nutrition;Returned Leftovers;Special Diets