Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Subjektivně vnímané potíže s polykáním a doba potřebná na konzumaci jídla u hospitalizovaných seniorů
Autoři: Pařízková Alena | Mandysová Petra | Ehler Edvard
Rok: 2016
Druh publikace: ostatní - článek ve sborníku
Název zdroje: Nové trendy va zdravotnických vědách IV
Název nakladatele: Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem
Místo vydání: Ústí nad Labem
Strana od-do: 89-90
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Subjektivně vnímané potíže s polykáním a doba potřebná na konzumaci jídla u hospitalizovaných seniorů Cíl: Cílem bylo v dotazníkovém šetření porovnat subjektivně vnímané potíže s polykáním a subjektivně hodnocenou dobu potřebnou na konzumaci jídla u hospitalizovaných seniorů (věk ≥ 65 let) s rizikem dysfagie na základě jejich primární neurologické diagnózy („riziková“ podskupina) a u seniorů bez tohoto rizika („bezriziková“ podskupina). Metodika: Do šetření bylo zapojeno 20 seniorů hospitalizovaných na neurologické klinice krajské nemocnice (věk 65–84 let; průměrný věk: 75 ± 6,8 let). Podmínkou pro zařazení byla úspěšnost v kognitivním Mini-Cog testu (skóre ≥ 3/5) (Borson et al., 2000) a ochota a schopnost smysluplně spolupracovat. Jedenáct seniorů (5 žen) bylo v „rizikové“ podskupině (cévní mozková příhoda 9, ostatní 2), 9 bylo v „bezrizikové“ podskupině (bolest zad). Senioři hodnotili svoje potíže s polykáním pomocí české verze Dotazníku o přijímání potravy (Eating Assessment Tool-10; EAT-10; možné skóre = 0–40; normální skóre < 3) (Belafsky et al., 2008; Vejrostová et al., 2012). Dle předběžně přeloženého dotazníku Sydney Swallow Questionnaire (SSQ) (Wallace et al., 2000) určili dobu potřebnou na konzumaci průměrného jídla. Výsledky: Jeden senior z „rizikové“ podskupiny měl EAT-10 skóre = 3; zbývajících 10 seniorů mělo skóre mezi 4–9 body. Na konzumaci průměrného jídla potřebovali 15–30 minut (n = 9) a 30–45 minut (n = 2). Senioři v „bezrizikové“ podskupině získali 0 bodů dle EAT-10 a na konzumaci průměrného jídla potřebovali < 15 minut. Závěr: Deset z 11 seniorů v „rizikové“ podskupině mělo subjektivně vnímané potíže s polykáním a všichni potřebovali více času na konzumaci průměrného jídla než senioři v „bezrizikové“ podskupině. Nejvíce času na konzumaci průměrného jídla potřebovali dva senioři s vyšším EAT-10 skóre (skóre 7 a 9) než měli ostatní pacienti. Výsledky naznačují možnou existenci vztahu mezi subjektivně vnímanými potížemi s polykáním a subjektivně hodnocenou rychlostí konzumace průměrného jídla. EAT-10, potíže s polykáním; konzumace jídla; senior, Sydney Swallow Questionnaire