Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Dysphagia and factors associated with malnutrition risk: A 5-year multicentre study
Autoři: Blanař Vít | Hodl Manuela | Lohrmann Christa | Amir Yufitriana | Eglseer Doris
Rok: 2019
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Journal of advanced nursing
Název nakladatele: Wiley-Blackwell
Místo vydání: Hoboken
Strana od-do: 3566-3576
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Dysfagie a faktory spojené s rizikem podvýživy: Pětiletá multicentrická studie Cíl: Popsat souvislosti mezi dysfagií a rizikem podvýživy a identifikovat prediktory dysfagie u skupiny osob s rizikem podvýživy v nemocnicích a pečovatelských domovech. Design: Sekundární analýza průřezových dat z let 2012-2016. Metody: Riziko podvýživy bylo hodnoceno pomocí Malnutrition Universal Screening Tool pro dospělé (MUST). Údaje byly porovnány z hlediska rizika podvýživy a dysfagie. Byly provedeny regresní analýzy pro identifikaci proměnných, které byly spojeny s rizikem podvýživy a dysfagie. Výsledky: Do vzorku bylo zahrnuto 17 580 pacientů. Prevalence dysfagie byla 6,6 % a prevalence rizika podvýživy 18,9 %. Multivariabilní logistická regresní analýza vedla k identifikaci dysfagie a nádorového onemocnění, jako proměnných s nejvyšším odds ratiem (OR) s ohledem na riziko podvýživy. Pacienti s nádorovým onemocněním, cévní mozkovou příhodou nebo onemocněním dýchacích cest představují vysoce rizikovou skupinu pro společný výskyt dysfagie a rizika podvýživy. Závěr: Screening dysfagie by měl být prováděn u pacientů s rizikem podvýživy jako nedílná součást jejich přijetí do zdravotnického zařízení a zejména u rizikových skupin pacientů s nádorovým onemocněním, cévní mozkovou příhodou nebo respiračním onemocněním. Dopad: Jakým problém se studie zabývala? Tato studie identifikovala vztah mezi dysfagií a rizikem podvýživy a souvisejícími faktory. Jaká byla hlavní zjištění? Dysfagie mezi pacienty ve výzkumném vzorku byla spojena s více než dvakrát vyšší prevalencí rizika podvýživy. Kde a na koho bude mít výzkum dopad? Důkladný screening rizika podvýživy a dysfagie vede k lepší ošetřovatelské péči. Dysfagie; faktory spojené rizikem podvýživy; podvýživa; hodnocení zdravotního stavu; prevalence; posouzení rizik; polykání
eng Dysphagia and factors associated with malnutrition risk: A 5-year multicentre study Aims: To describe the associations between dysphagia and malnutrition risk and to identify predictors for dysphagia in a group of persons at risk of malnutrition in hospitals and nursing homes. Design: A secondary analysis of cross-sectional data from the years 2012-2016. Methods: The risk of malnutrition was assessed using the Malnutrition Universal Screening Tool for Adults (MUST). The data were compared regarding malnutrition risk and dysphagia. Regression analyses were conducted to identify variables that were associated with the risk of malnutrition and dysphagia. Results: Patients (N = 17,580) were included in the study sample. The prevalence of dysphagia was 6.6% and the prevalence of malnutrition risk was 18.9%. A multivariable logistic regression analysis resulted in the identification of dysphagia and cancer as variables with the highest odds ratios with regard to malnutrition risk. Patients with cancer, stroke or respiratory diseases represent a high-risk group for the co-occurrence of dysphagia and risk of malnutrition. Conclusions: Screening for dysphagia should be carried out on patients at risk of malnutrition as an integral part of their admission to a healthcare institution and especially on the higher risk group of patients with cancer, a stroke or a respiratory disease. Impact: What problem did the study address? This study identified the relationship between dysphagia and malnutrition risk and associated factors. What were the main findings? Dysphagia among patients in the research sample was associated with more than two times higher prevalence of the malnutrition risk. Where and on whom will the research have an impact? Thorough malnutrition risk and dysphagia screening lead to better nursing care. associated factors; deglutition; determinants; dysphagia; malnutrition; nursing assessment; prevalence; risk assessment; swallowing