Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Malnutrition knowledge among nursing staff in four European countries: A cross-sectional study
Autoři: Bauer Silvia | Pospíchal Jan | Huppertz Viviënne | Blanař Vít | Saka Bulent | Eglseer Doris
Rok: 2023
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Nurse Education Today
Strana od-do: 1-7
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Znalosti o podvýživě mezi ošetřovatelským personálem ve čtyřech evropských zemích: Průřezová studie Východiska: Ošetřovatelský personál musí mít dostatečné znalosti, aby mohl adekvátně předcházet a léčit podvýživu. V literatuře je však k tomuto tématu k dispozici pouze okrajové množství informací. Cíle: Tento článek poskytuje srovnání znalostí o podvýživě mezi ošetřovatelským personálem v Rakousku, České republice, Nizozemsku a Turecku a představuje faktory spojené se znalostmi o podvýživě u ošetřovatelského personálu. Design: Byla provedena průřezová studie. Prostředí a účastníci: Studie se účastnil ošetřovatelský personál z různých pečovatelských zařízení v Rakousku, České republice, Nizozemsku a Turecku. Metody: Ke sběru dat byl použit dotazník KoM-G 2.0 (Knowledge of Malnutrition - Geriatric). Výsledky: Celkem se studie zúčastnilo 2056 účastníků z různých zdravotnických zařízení. Mezi 11,7 % (Turecko) a 32,5 % (Rakousko) účastníků mělo vysokou úroveň znalostí o podvýživě. Samotná země byla faktorem nejsilněji spojeným se znalostmi o podvýživě. Vzdělanostní úroveň sester a specializovaná příprava ošetřovatelského personálu byly rovněž významně (p < 0,001) spojeny se znalostmi o malnutrici. Nejčastěji byly správně zodpovězeny otázky týkající se „faktorů, které je třeba vzít v úvahu při příjmu potravy starších osob“, zatímco otázky týkající se „různých aspektů nutričního screeningu“ byly ve všech čtyřech zemích zodpovězeny méně často. Závěry: Tato studie byla jednou z prvních, která popsala poměrně nízkou úroveň znalostí o podvýživě mezi ošetřovatelským personálem v různých zemích. Země samotná byla identifikována jako faktor nejsilněji spojený se znalostmi sester o podvýživě, přičemž jako významné faktory bylo zjištěno i základní vzdělání ošetřovatelského personálu a další vzdělávání. Tyto výsledky naznačují, že je nutné rozšířit a zlepšit (akademické) ošetřovatelské vzdělání a nabídnout specializované školicí programy, které mohou dlouhodobě zlepšit nutriční péči přes hranice zemí. Související faktory; Evropa; Znalost; Podvýživa; Ošetřovatelský personál.
eng Malnutrition knowledge among nursing staff in four European countries: A cross-sectional study Background: Nursing staff must have sufficient knowledge in order to adequately prevent and treat malnutrition. However, only a marginal amount of information on this topic is available in the literature. Objectives: This paper provides a comparison of the malnutrition knowledge among nursing staff in Austria, the Czech Republic, the Netherlands, and Turkey and presents factors associated with the malnutrition knowledge of nursing staff. Design: A cross-sectional study was performed. Setting and participants: Nursing staff from different care settings in Austria, the Czech Republic, the Netherlands, and Turkey participated in the study. Methods: The KoM-G 2.0 (Knowledge of Malnutrition - Geriatric) questionnaire was used for data collection. Results: In total, 2056 participants from different care settings took part in the study. Between 11.7 % (Turkey) and 32.5 % (Austria) of the participants had high levels of malnutrition knowledge. The country itself was the factor most strongly associated with malnutrition knowledge. The nurses' educational level and specialised training of nursing staff were also significantly (p < 0.001) associated with malnutrition knowledge. Questions about "factors that should be considered during older persons' food intake" were most frequently answered correctly, while questions about "different aspects of nutritional screening" were less often answered correctly in all four countries. Conclusions: This study was one of the first to describe the rather low level of malnutrition knowledge among nursing staff in different countries. The country itself was identified as the factor most strongly associated with the nurses' knowledge of malnutrition, while the nursing staff's basic education as well as further training were also detected as significant factors. These results indicate that it is necessary to extend and improve (academic) nursing education and to offer specialised training programmes which may improve nutritional care acr Associated factors; Europe; Knowledge; Malnutrition; Nursing staff.