Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Nutriční screening po operačních výkonech v ORL pro neonkologická onemocnění.
Autoři: Brothánková Pavlína | Bodečková Sabina
Rok: 2023
Druh publikace: ostatní - článek
Název zdroje: Health & Caring
Strana od-do: 1-10
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Nutriční screening po operačních výkonech v ORL pro neonkologická onemocnění. Cílem průzkumného šetření bylo posouzení změn ve stravování u neonkologických pacientů, po chirurgickém zákroku v ORL oblasti, který standardně vyžaduje krátkodobou hospitalizaci. V souboru byla nejčetněji zastoupena tyreoidektomie (32 %) a tonzilektomie (24 %). Publikované studie se zabývají převážně pacienty s karcinomem v oblasti hlavy a krku. Rozhodly jsme se proto, zaměřit na nutriční screening u pacientů s neonkologickou diagnózou, kde jsou rizikovým faktorem pro vznik malnutrice pooperační bolesti a poruchy polykání. Hodnocení nutričního screeningu bylo provedeno dotazníkem Short Nutritional Assessment Questionnaire, doplněné o vybrané otázky, z plné verze Mini Nutritional Assessment. Šetření se zúčastnilo 50 respondentů. Předoperačně, při příjmu na oddělení, byla zachycena mírná podvýživa (zisk 2 bodů v testu Short Nutritional Assessment Questionnaire) u 6 % respondentů, pooperačně u 10 %. Těžká malnutrice, tedy zisk 3 bodů, nebyl zaznamenán u žádného respondenta při příjmu, ani pooperačně. Nebyl zjištěn statisticky významný rozdíl mezi hodnotami hmotnosti u pacientů předoperačně a v pooperačním období. Subjektivně považuje 60 % pacientů své stravování v pooperačním období při hospitalizaci za plně dostačující. Bolesti při polykání v pooperačním období mají signifikantní vliv na průměrnou velikost snědených porcí. Subjektivně pacienti pociťovali omezení v příjmu stravy z důvodu bolesti v 20%. Nejčetněji se změny ve výživě v pooperačním období vyskytovaly u pacientů po uvulopalatofaryngoplastice a tonzilektomii. V pooperačním období se u těchto respondentů četně objevoval úbytek hmotnosti a bolesti, které omezovaly příjem stravy. výživa, screening, ORL operační výkon, bolest, poruchy polykán
eng Nutritional screening after ENT surgery for non-cancar diseases The aim of the survey was to assess changes in eating in non-cancer patients, after ENT surgery, which normally requires short-term hospitalization. Published studies are focus on especially patients with head and neck cancer. Therefore this survey was focus on nutritional screening in patients with a non-oncological diagnosis, where postoperative pain and swallowing disorders are a risk factor for malnutrition. Methods: The evaluation of nutritional screening was performed with the Short Nutritional Assessment Questionnaire, supplemented by selected questions from the full version of the Mini Nutritional Assessment. The participants were 50 patients. Thyroidectomy (32 %) and tonsillectomy (24 %) were the most frequent in the research sample. Results: Preoperatively, on admission to the ward, mild malnutrition was detected (reached of 2 points in the Short Nutritional Assessment Questionnaire test) in 6 % of respondents, postoperatively in 10 %. Severe malnutrition, reached 3 points, was not found in any participants on admission, nor postoperatively. The testing not confirmed statistically significant difference in the weight values in patients preoperatively and in the postoperative period. Subjectively, 60 % of patients consider their eating in the postoperative period of hospitalization to be completely comfortable. Swallowing pain after surgery confirmed statistically significant difference on the average size of the eating of serving of foods. Total of 20 % of patients experienced decreasing of eating for pain. Conclusion: The most frequent changes in nutrition in the postoperative period were detected in patients after uvulopalatopharyngoplasty and tonsillectomy. In the postoperative period, these participants experienced pain, which limited their food intake. The changes of weight are not a suitable method for assessing nutritional status in early postoperative care. nutrition, screening, ENT surgery, pain, swallowing disorder