Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Tvorba českého znalostního dotazníku pro pacienty s diabetem mellitem: vyhodnocení obtížnosti položek a jeho vnitřní konzistence
Rok: 2020
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Ošetrovateľstvo: teória, výskum, vzdelávanie
Strana od-do: 8-17
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Tvorba českého znalostního dotazníku pro pacienty s diabetem mellitem: vyhodnocení obtížnosti položek a jeho vnitřní konzistence Cíl: Popsat proces dvou finálních fází tvorby znalostního dotazníku pro pacienty s diabetem mellitem 1. typu (DM1T) a diabetem mellitem 2. typu (DM2T), která spočívala ve vyhodnocení obtížnosti jeho položek a jeho vnitřní konzistence. Metody: Poslední fáze sběru dat pro výpočet obtížnosti položek a vnitřní konzistence dotazníku probíhala v období 08–11/2018. Z výsledků získaných od 258 pacientů (DM2T 226; DM1T 32) byla hodnocena obtížnost položek dotazníku pomocí výpočtu hodnoty obtížnosti Q (hodnota 0 = jednoduchá položka; hodnota 1 = obtížná položka). Reliabilita vytvořeného nástroje byla hodnocena výpočtem koeficientu vnitřní konzistence dle vzorce Kuder-Richardson 20 (minimální přijatelná hodnota 0,7). Výsledky: Hodnoty obtížnosti položek se pohybovaly v rozmezí 0,24–0,72. Dle obecně platných doporučení nespadá žádná z položek do oblasti extrémně jednoduchých či extrémně obtížných položek. Vnitřní konzistence pro jednotlivé části dotazníku se pohybovala v rozmezí 0,70–0,88. Závěr: Položky nově vytvořeného znalostního dotazníku lze na základě výpočtu obtížnosti z dat získaných od respondentů zhodnotit jako průměrně obtížné. Všechny části dotazníku dosáhly na minimálně přijatelnou hodnotu vnitřní konzistence. Vytvořený dotazník je ověřen a vhodný pro užití u česky hovořících pacientů. diabetes mellitus-dotazník-znalost-položka-obtížnost-vnitřní konzistence
eng Creation of a czech knowledge questionnaire for patients with diabetes mellitus: evaluation of items‘ difficulty and its internal consistency. Aim: To describe the process of two final phases of creating a knowledge questionnaire for patients with type 1 diabetes mellitus (DM1T) and type 2 diabetes mellitus (DM2T), which consisted in evaluating the difficulty of its items and its internal consistency. Methods: The last phase of data collection for calculating the difficulty of items and the internal consistency of the questionnaire took place in the period 08–11/2018. From the results obtained from 258 patients (DM2T 226; DM1T 32), the difficulty of the questionnaire items was evaluated by calculating the value of difficulty Q (value 0 = simple item; value 1 = difficult item). The reliability of the created tool was evaluated by calculating the coefficient of internal consistency according to the formula Kuder-Richardson 20 (minimum acceptable value 0.7). Results: The difficulty values of the items ranged from 0.24–0.72. According to generally accepted recommendations, none of the items falls into the area of extremely simple or extremely difficult items. The internal consistency for the individual parts of the questionnaire ranged from 0.70–0.88. Conclusion: The items of the newly created knowledge questionnaire can be evaluated as average difficult based on the calculation of the difficulty from the data obtained from the respondents. All parts of the questionnaire reached a minimum acceptable value of internal consistency. The created questionnaire is verified and suitable for use in Czech-speaking patients. diabetes mellitus-questionnaire-knowledge-item-difficulty-internal consistency