Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

08.12.2025
UPCE On Air: Proč recyklujeme jen 1% textilu?

Proč je recyklace textilu téměř nulová? Kam mizí oblečení, které vyhodíme? A jak vlastně funguje fast fashion průmysl? Textilní průmysl je jeden z největších znečišťovatelů planety. V nové epizodě podcastu UPCE On Air jsme si o tom povídali s Lenkou Janíkovou a Lenkou Audrlickou Vavrušovou z Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice. Obě vyučují studenty a studentky oboru Environmentální chemie a udržitelnost. Téma udržitelnosti se snaží předat nejen jim - ale i dalším lidem na univerzitě. Třeba při pořádání swapu oblečení.

10.11.2025
Čaj o páté s prezidentkou Zuzanou Čaputovou

Co ji nejvíc inspiruje na mladé generaci? Jak vzpomíná na svá studentská léta? A kandidovala by na prezidentku České republiky? Otázky, na které odpovídala bývalá slovenská prezidentka Zuzana Čaputová na Univerzitě Pardubice během oblíbeného diskuzního cyklu Čaj o páté. Zuzana Čaputová byla otevřená, empatická a lidská. Inspirativní osobnost, která upřímně mluvila o tom, co jí roky v prezidentském úřadě přinesly i vzaly, a proč jsou hodnoty jako soucit, odvaha a slušnost nesmírně důležité. Mimořádnou návštěvu odměnilo publikum mnohonásobným potleskem.

13.10.2025
UPCE On Air: S Davidem Hybešem o ztrátě nohy a síle nevzdat to

🏃‍♂️Nejsou to ani dva roky, kdy se mu převrátil život naruby. David Hybeš, absolvent FEI, po nehodě přišel o nohu, ale ne o odhodlání. Právě s Davidem jsme otevřeli nový semestr – venku, před živým publikem, v dalším díle podcastu UPCE On Air. Jaké je to učit se znovu chodit? Kdo ho nejvíc po nehodě podržel? Jak zvládl dokončit školu? A váží se s protézou, nebo bez ní? Inspirativní příběh našeho absolventa si poslechněte v novém dílu UPCE On Air. 🎧

15.09.2025
UPCE On Air: Začátek semestru bez stresu s psycholožkou Zuzanou Blehovou

Nový rozvrh, nové povinnosti, někdy i nové bydlení. Začátek semestru znamená pro studenty spoustu změn a není divu, že může být náročný. Jak se s tím vyrovnat, aby člověka nepřeválcovaly úkoly a očekávání? Na to jsme se zeptali psycholožky Zuzany Blehové z poradenského centra APUPA. V dalším díle podcastu UPCE On Air se dozvíte, s jakými problémy studenti nejčastěji přicházejí, jak dlouhá je čekací doba na konzultace i to, zda se dá psychická odolnost naučit.

18.08.2025
UPCE On Air: O józe a radosti z pohybu s Evou Čaladi

Eva Hronová Čaladi je s Katedrou tělovýchovy a sportu spojená už dvě desetiletí. Ráda se projede na kole, na bruslích, v létě na padleboardu. Tou největší srdcovkou je ale jóga. Dostala se k ní přitom tak trochu oklikou. Co jí tomhle sportu tak uchvátila? Kolik hodin týdně cvičení? A co nejvíc baví dnešní studenty? Poslechněte si další díl podcastu UPCE ON Air a dejte nám vědět, koho dalšího byste si rádi poslechli.

21.07.2025
UPCE On Air: S trenérkou Kamilou Spoustovou o Tanečnících z UPCE

Říkají si Tanečníci z UPCE – skupina studentů napříč fakultami, které spojuje tanec, přátelství a obří nadšení do všeho, do čeho se pustí. Nejsou spolu ani dva roky, ale už mají za sebou řadu skvělých vystoupení i úspěchů. A to především díky Kamile Spoustové – trenérce, choreografce a občas také krotitelce příliš nebezpečných nápadů. Jak vypadal jejich úplně první trénink? Je těžké pracovat s netanečníky? A co považují za největší choreografickou výzvu?

23.06.2025
UPCE On Air: Speciální podcast z 1. Srazu absolventů Univerzity Pardubice

Na historicky prvním srazu absolventů jsme pro univerzitní podcast UPCE On Air vytvořili speciální scénu – přímo před publikem. Před mikrofon usedli dva hosté, které od sebe dělí víc než padesát let, ale univerzita je spojuje dodnes. Profesor Ladislav Koudelka, který absolvoval tehdejší VŠCHT v roce 1964 a na univerzitě stále vyučuje. A Dominik Štursa, který získal doktorát na Fakultě elektrotechniky a informatiky. Dvě generace, dvě rozdílné cesty – ale když přijde řeč na vzpomínky na studia, mají k sobě překvapivě blízko. Děkujeme oběma hostům za otevřenost, se kterou do toho šli – a také pub...

31.03.2025
UPCE On Air: O dopadech holocaustu na zdraví s Kateřinou Horáčkovou z Fakulty zdravotnických studií

Vývar z brambor, řepy, občas kroupy, trochu chleba. Typický jídelníček Židů během druhé světové války v ghettu Terezín. Podmínky, ve kterých lidé přežívali, si málokdo z nás dokáže představit. Jaké dopady to mělo na zdraví a životní spokojenost přeživších? Právě to je téma rozsáhlá disertační práce Kateřiny Horáčkové z Fakulty zdravotnických studií. Podařilo se jí mluvit se 14 přeživšími, ale také s jejich rodinami, tedy takzvanou 2. generací přeživších. O své vzpomínky se podělili i lidé, kteří vykonávali v Terezíně práci zdravotních sester. I díky tomu se Kateřině Horáčkové podařilo zmapovat...